Abonează-te la Newsletter

Ușile Rotative: Care sunt avantajele instalării unei uși rotative

Ușile Rotative: Care sunt avantajele instalării unei uși rotative

Probabil că ați trecut prin câteva uși rotative până în prezent. Acestea sunt foarte frecvente în clădirile mari, dar și în alte locuri cu mult trafic pietonal, cum ar fi un centru comercial.

Ușile rotative sunt diferite și uneori distractive. Acestea constau din trei sau patru uși - deseori numite aripi, care sunt poziționate la o distanță egală una față de cealaltă în jurul unui „ax central”. Se rotesc într-un cerc din interiorul unui cilindru. Cilindrul poate fi mic, cu spațiu suficient pentru o persoană între aripi sau poate fi suficient de mare pentru a permite trecerea mai multor persoane sau chiar cărucioare sau rafturi de bagaje.

Prima ușă rotativă a fost instalată într-un restaurant numit Rector în Times Square în 1899. Și probabil acesta a fost și momentul de când oamenii au început să o evite.

Ușa rotativă a fost o soluție excelentă pentru protejarea intrării în clădire împotriva prafului și a zgomotului, a ploii sau a zăpezii. Pentru că nu se deschid niciodată, ele împiedică schimbul liber de aer din exterior spre interior (cu excepția spațiilor libere dintre ușă și puțin în apropierea acesteia), făcându-le mai eficiente din punct de vedere energetic: ușile rotative schimbă de opt ori mai puțin aer decât ușile standard pe care le cunoaștem cu toții, ceea ce ar putea economisi mii de lei în costurile de energie per clădire pe an.

Avantajele ușilor rotative

- Eficiență energetică

O ușă rotativă este în esență un vestibul rotativ care este întotdeauna deschis pentru pietoni și închis la elementele exterioare. Studiile efectuate de MIT și ASHRAE demonstrează că o ușă rotativă poate fi de opt ori mai eficientă din punct de vedere energetic decât cea mai bună ușă glisantă sau balansieră. În ceea ce privește economiile de energie, diferența este enormă.

O privire rapidă la elementele de bază ale "efectului stivuitor" ne ajută să înțelegem avantajele detaliilor ușilor rotative. În general, cunoaștem fluxurile de aer în și din clădire datorită diferențelor de umiditate și de presiune a aerului. Când este rece afară, aerul încălzit se ridică spre partea superioară a clădirii, iar dacă există deschideri mai mici în clădire, aerul rece se grăbește să înlocuiască aerul încălzit. Curenții de aer lucrează împotriva celor mai bune metode de izolare și pot pierde cantități semnificative de energie consumate de sistemele HVAC (H- Încălzire, V- Ventilație, AC- Aer Conditionat) deoarece acestea depun eforturi mai mari pentru a controla temperatura. Din fericire, ceva la fel de simplu ca și ușa rotativă potrivită poate influența utilizarea energiei unei clădiri.

- Economisiți bani

Ușile manuale tipice și modelele glisante permit evacuarea unor cantități importante de aer din clădire. Acest lucru se datorează unghiului mare de deschidere pe care le creează. Ușile rotative, totuși, rămân în cea mai mare parte sigilate și creează lacune mult mai mici. Ca rezultat, aerul condiționat în lunile calde de vară, precum și aerul cald în timpul iernii, va rămâne în interiorul clădirii. Din acest motiv, companiile se bucură de economii imense când vine vorba de costurile de energie.

- Acces îmbunătățit

Cu ușile manuale, oamenii trebuie să preia controlul când vor să intre sau iasă dintr-o clădire. Ei trebuie, de asemenea, să manevreze ușa într-o direcție specifică, provocând uneori o blocare a traficului. Din fericire, modelele de uși rotative pot atenua acest lucru, permițând un flux de oameni constant (intrări și ieșiri în același timp). De asemenea, aceste uși nu necesită o persoană pentru a le deschide, ceea ce face clădirea mai accesibilă pentru persoanele cu dizabilități, de exemplu.

- Salvează spațiu

Potrivit mai multor experți, într-o proiecție tipică a vestibulului, ușile rotative necesită spații mai puțin pătrate în interiorul unei clădiri decât ușile glisante și alunecoase. Asta înseamnă că un restaurant poate pune mai multe mese în spațiul respectiv sau o vitrină poate avea afișări suplimentare - permițând întreprinderilor să fie mai profitabile.

- Durabilitate

Ușile rotative sunt fabricate majoritar din aluminiu, oțel inoxidabil, bronz sau lemn și durează decenii.

- Întreținere redusă

Ușa rotativă durează zeci de ani, cu condiția ca proprietarii să urmeze instrucțiunile de întreținere de bază. Rețineți că trebuie să înlocuiți piesa din cauciuc care creează o etanșare între ușă și podea pentru a preveni scăparea aerului la fiecare 12 până la 24 de luni, în funcție de utilizare.

- Pot fi personalizate

Fiecare ușă rotativă este creată în conformitate cu un plan de inginerie personalizat. Acest nivel de detaliu înseamnă că fiecare ușă care părăsește fabrica de producție este compatibilă cu cerințele specifice ale proiectului. Unii producători de uși rotative preferă să utilizeze extrudări din aluminiu și materiale prefabricate, limitând oferta lor de produse pentru arhitecți și utilizatori finali, pe când altele oferă un produs complet și sudat, care este, de asemenea, lustruit de către meșteri cu experiență. Indiferent de versiunea pe care o preferați, trebuie să știți că ușile rotative nu fac excepții la caracteristica „personalizare”, pentru a se conforma cerințelor specifice de proiectare.

De ce să alegeți o ușă rotativă?

Acest tip de ușă are o atracție estetică evidentă și poate spori chiar și aspectul unei clădiri. Ușile rotative păstrează energia și reprezintă o investiție inteligentă care în timp vă ajută să economisiți bani. Acest lucru se datorează faptului că acestea nu sunt niciodată deschise, deoarece permit oamenilor să intre și să părăsească o clădire practic în același moment. Aceasta înseamnă că nu se pierde căldura din clădire, iar aerul condiționat este menținut la un nivel constant.

În clădirile foarte înalte, ușile rotative opresc efectul aerului care este aspirat în sus și în jos prin clădiri, prin orificiile de ventilație și ușă, în funcție de diferitele temperaturi din interior și exterior. Aceste uși sunt foarte eficiente pentru menținerea unui flux regulat de persoane în interiorul și în afara unei clădiri care sporește siguranța, fiind ușor de manevrat de oameni, în special dacă transportă pungi și alte obiecte. Funcționalitatea lor într-o singură direcție înseamnă că acestea pot fi, de asemenea, foarte utile pentru securitate în cazul în care anumite zone nu pot fi ocolite sau evitate sau unde este necesar un anumit flux de direcție, de ex. aeroporturi.

Aceste beneficii sunt printre principalele motive de ce ușile rotative sunt utilizate atât de mult de clădirile comerciale/de afaceri, hoteluri, restaurante, spitale, muzee, ș.a.

Alegeți inteligent!

Tags: usi rotative
Copyright © 2014-2019 Grand Secret Guard Srl, CUI: 27574625, Reg. Com. J40/19418/2017
Suna